מצבה

מצבה הינה גל-העד המסמן ומסמל את מקום קבורתו של המנוח. ישנן משפחות הבוחרות סממן פשוט וצנוע עם כיתוב ברור ללא תוספות מיוחדות. לעומתן, ישנן משפחות הבוחרות מצבות גדולות ומקושטות, שלהרגשתן חוגג את חייו של יקירם והופך את מקום קבורתו לצבעוני כמו האדם בחייו.

הבחירה בסופו של יום היא אישית, וכל משפחה בוחרת את הדרך הנכונה לה להנציח את זכר יקירם.

מתי נהוג להזמין מצבה?

על-פי רוב, משפחות מתחילות בתהליך חשיבה על עיצוב המצבה כבר בזמן השבעה כשכל בני המשפחה מקובצים יחד ולוקחים חלק בתהליך. נהוג לקיים את טקס גילוי המצבה ביום ה- 30 לפטירה בטקס הנקרא גם "טקס גילוי מצבה".

מאילו חומרים בונים מצבות?

ניתן לבנות את המצבות מסוגים שונים של חומרים. הסוג הנפוץ ביותר בארץ נקרא שיש חברון, אבן גירית קשה המגיעה בגוונים של שמנת ולבן. אבן מקומית נוספת המשמשת למצבות הינה אבן גלילית ואבן גילו (סלייב אדום). ישנן גם מצבות העשויות משיש טורקי בעל גוון אפרפר או אבן גרניט המצויה בצבעים של שחור, אדום, ואפור כהה. ישנן משפחות הבוחרות לשלב חומרים אחרים כגון ברזל ונחושת ובשנים האחרונות גם באדני רכבת לטובת מראה פסטורלי.

כדי לשמור על המצבה לאורך שנים, מומלץ לבצע ליטוש ומריחת חומר לאבן אחת למספר שנים בכדי להסיר כתמים הנוצרים עם הזמן לאור החשיפה לפגעי מזג האוויר.

איזה עיצוב לבחור?

תצורת המצבה שבוחרים היא עניין אישי וישנם עיצובים שונים ומגוונים לרוב.מצבה יכולה להיות אישית וייחודית או באותה מידה זהה לשכנתה.ישנה אפשרות לאבן מבריקה או לאבן במראה הטבעי והפראי שלה. ישנן משפחות הבוחרות להוסיף אגרטל מעוצב, מקום לנרות נשמה, דוגמאות גאומטריות  או כל אלמנט אחר.יש המוסיפים אלמנטים בעלי נופך אישי ומשפחתי המייחד אותם. יש המעדיפים חלוקי נחל גדולים או סלעים  פראיים, בסופו של יום הבחירה היא אישית בהתאם לרצונם של בני המשפחה, שלהרגשתם משקף את הנפטר ואת החותם שהשאיר בעולם ובילבם של בני המשפחה והקהילה.

אנחנו מזמינים אתכם לסייר בגלריית התמונות פרי עבודת הצוות שלנו ולשאוב השראה

מה זה תנצבה?

תנצבה הם ראשי תיבות של הביטוי "תהא נשמתו/ה צרורה בצרור החיים". נהוג לכתוב אותיות אלו בתחתית המצבה.
הביטוי שאול מתוך דבריה של אביגיל בספר שמואל א' פרק כ"ה פסוק כ"ט: "וַיָּקָם אָדָם לִרְדָפְךָ, וּלְבַקֵּש אֶת-נַפְשֶךָ; וְהָיְתָה נֶפֶש אֲדֹנִי צְרוּרָה בִּצְרוֹר הַחַיִּים, אֵת יְהוָה אֱלֹהֶיךָ, וְאֵת נֶפֶש אֹיְבֶיךָ יְקַלְּעֶנָּה, בְּתוֹךְ כַּף הַקָּלַע". ברכה זו שמברכת אביגיל את דויד הפכה בידי חז"ל לאבן פינה של תורת גמול לנשמות צדיקים לאחר המוות.

הרמב"ם פירש שמוות הוא מצב אפשרי רק למי שקיים בעולם החומר. כיוון שנשמות הצדיקים בגן העדן משוחררות מכבלי הגוף הן משוחררות מן המוות וזהו בעצם "צרור החיים". "חיים אלו-לפי שאין עמיהם מוות, שאין המוות אלא ממאורעות הגוף ואין שם גוף, נקראו צרור החיים, שנאמר "והייתה נפש אדוני צרורה בצרור החיים". וזה הוא השכר שאין שכר למעלה ממנו, והטובה שאין אחריה טובה; והיא שהתאוו כל הנביאים". (משנה תורה, הלכות תשובה פרק ח`).

באנגלית :May his/her soul be bundled in the bundle of life

מה זה פ"נ?

פה נקבר/נטמן

מה זה טקס גילוי מצבה?

30 ימים לאחר הפטירה עולים לבית הקברות לקיים טקס גילוי מצבה -טקס יום השלושים. היום ה-30 נקבע, באופן סימבולי, על פי הירח – עם מות הנפטר האור כבה בלב משפחתו, חבריו ומכריו אך בסיום שלושים הימים – כמו שהירח משלים מחזור ונהיה שוב מואר כך גם בני המשפחה והקרובים.

בדרך כלל, עד יום זה כבר מוצבת המצבה והעולים לקבר קוראים משניות לעילוי נשמת המת וכמובן קדיש. מקובל גם בקרב המשפחה והחברים לקרוא שוב טקסטים על מות האהוב, להקריא שירה או לנגן ולשיר שירים שהנפטר אהב לשמוע בחייו.

אנחנו מזמינים אתכם לסייר בגלריית התמונות ולשאוב השראה מבחירותיהם של משפחות שעברו איתנו את התהליך

בשביל מנוחה נכונה

או

השאירו פרטים: